Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Ενημερωτικό Δελτίο τύπου ΠΕΓΜΚΣ

Πανελλήνια Ένωση                                                                           
Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων                                 
 www.mousikart.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
       Μεγάλη επιτυχία είχε η Πανελλαδική κινητοποίηση της 18 Οκτώβρη.
       Όλα τα σχολεία, με τον δικό του τρόπο το καθένα, συμμετείχαν στην κινητοποίηση και έδωσαν το μήνυμα, ότι δεν θα επιτρέψουν την απαξίωση και το κλείσιμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων.
      Τις αμέσως επόμενες ημέρες, καλούμαστε περιφερειακά να γίνουν συσκέψεις , όπου να γίνουν απολογισμοί και να συγκεντρωθεί .καλύτερη εικόνα Πανελλαδικά από τους ίδιους τους Συλλόγους. Έτσι θα μας  δοθεί η δυνατότητα να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες  και να μεταφέρουμε εμπειρίες χρήσιμες για την συνέχιση του αγώνα..
       Στην Αθήνα  το υπόμνημα κατατέθηκε από αντιπροσωπεία  της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ), της ΑΣΓΜΕ και των συλλόγων γονέων της Αθήνας
        Στο Υπουργείο Παιδείας, δεν κατορθώσαμε να συναντηθούμε με την ηγεσία ή κάποιο υπεύθυνο του Υπουργείου, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έγινε στην πύλη του υπουργείου, ήταν όλοι απόντες. Ήταν η πολλοστή φορά από τον Μάιο που η ΠΕΓΜΚΣ ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά φαίνεται οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν από τα εγκαίνια ιδιωτικών Σχολών ή ΙΕΚ και την αναζήτηση των νέων διαθεσιμοτήτων και συγχωνεύσεων. Θεωρούμε τη στάση του Υπουργείου Παιδείας απαράδεκτη.
            Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία συναντήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Μιχελάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συζήτηση τέθηκαν τα προβλήματα τις σίτισης και των μεταφορών. Για τη μεν σίτιση υπήρξε η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι εντός των προσεχών ημερών το ζήτημα θα επιλυθεί. Αυτό που διαφαίνεται από την τοποθέτηση του Υπουργείου Εσωτερικών για τις μεταφορές είναι η απόφαση, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, να ολοκληρωθούν οι νέες συμβάσεις, σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ. Επίσης ειπώθηκε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση. Αυτό σημαίνει εφαρμογή των αποστάσεων και κατά κύριο λόγο μαθητικά δελτία. Το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί ότι γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μετακινήσεις, εκτός ίσως μεμονωμένων περιπτώσεων. Άλλωστε δεν έχουν φτάσει σε αυτό, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του, αναφορές για την ύπαρξη προβλημάτων.
            Για την μη εξαίρεση των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων από τις διατάξεις τις ΚΥΑ, ρίχνει το μπαλάκι στο Υπουργείο Παιδείας που δεν ζήτησε καμιά άλλη εξαίρεση, πλην των Ειδικών Σχολείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε σχολείου και ούτε είναι σε θέση να τα αξιολογεί. Αυτό είναι υπόθεση του Υπουργείου Παιδείας, που οφείλει να ζητήσει τις αντίστοιχες εξαιρέσεις. Επίσης κατηγορεί το Υπουργείο Παιδείας ότι με τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων αύξησε σημαντικά το κόστος των μετακινήσεων, έτσι ώστε να είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί σε μια τέτοια περίοδο. Αναρωτιόμαστε. Σε αυτή την κυβέρνηση υπάρχει στοιχειώδης έστω προγραμματισμός ως προς τις επιπτώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα διαδοχικά μέτρα;
            Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ως άποψη από ορισμένους παράγοντες του Υπουργείου, ότι κατά το σχεδιασμό των μεταφορών, για την επιλογή μεταξύ του δημόσιου μέσου μεταφοράς (δελτίο) ή της δημόσιας σύμβασης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που είναι αναγκαίος για να φτάσει ο μαθητής στο σχολείο του, αλλά δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για την έκδοση σχετικής εγκυκλίου. Ωστόσο, αν κρίνει κανείς από τις προβλέψεις της ΚΥΑ για αναμονή έως και 90 λεπτά στα υπάρχοντα δρομολόγια, μάλλον για δούλεμα περιωπής πρόκειται.
            Αυτό που φαίνεται καθαρά, είναι ότι και τα δύο υπουργεία μας εμπαίζουν προκλητικά. Εκτός και αν σε αυτή την κυβέρνηση δεν γνωρίσει η «δεξιά» της τι ποιεί η «κεντροδεξιά» της. Γνωρίζουμε ότι ισχύει το πρώτο. Πέρα από τις υπαρκτές δυσλειτουργίες, που οφείλονται στον οίστρο τους να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των δανειστών και των τραπεζιτών, γίνεται ολοένα και πιο καθαρό ότι, η συστηματική απαξίωση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και η σταδιακή ιδιωτικοποίησή της είναι στρατηγική τους επιλογή. Είναι και ευρωπαϊκή επιταγή.
            Οφείλει καθένας μας να αντιληφθεί, ότι η συνέχεια των κινητοποιήσεων και των αγώνων μας, η προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας μας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των σχολείων μας, είναι μονόδρομος για μας. Απαιτεί τη συμπόρευση, τόσο με την υπόλοιπη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και το υπόλοιπο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Η ανάπτυξη του μετώπου παιδείας είναι όσο πότε άλλοτε αναγκαία και καθοριστική.
       Τέλος να είστε σίγουροι ότι μας άκουσαν και μας λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Οποιαδήποτε βελτίωση, έστω και μικρή, υπάρξει στο άμεσο μέλλον, να είστε σίγουροι ότι θα είναι αποτέλεσμα της οργάνωσης πού έχουμε και των κινητοποιήσεων πού πραγματοποιούμε.
      Είναι στο χέρι μας να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία μας. Έχουμε φτιάξει μία καλή μαγιά.

       Τέλος καταγγέλλουμε τον διευθυντή του σχολείου της Τρίπολης, για την τρομοκρατία πού ασκεί στους Μαθητές και δεν επιτρέπει να μοιραστούν στο σχολείο ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, αλλά και της Ένωσης Γονέων της Τρίπολης. Έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει την είσοδο του Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης και να τον απειλήσει με μηνύσεις.
        Καλούμε τον Περιφερειακό διευθυντή της      Τρίπολης  να πάρει ξεκάθαρη θέση , καθώς και την ΕΛΜΕ της Τρίπολης, να πάρει μέτρα προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών , πολύ δε περισσότερο της διακίνησης των ιδεών των Γονέων των παιδιών πού σπουδάζουν στα σχολεία μας .           
                                                                                               
                                     Καλή συνέχεια



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ          
Παπαδούλης Κωνσταντίνος                                              Κουφαλάκος Παναγιώτης
6973356992  mail 1 kpap@otenet.gr                    6972006221  mail koyf@deyakal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου